Bakad havrekaka med morot och kanel

Bästa frukost- och mellisreceptet någonsin. Som att äta nyttig morotskaka varje dag! Havre är ett bra fullkorn som vi gärna får äta ofta. Här tillagas den med riven morot för naturlig sötma och extra fiber och antioxidanter. 

bakad havrekaka

Ingredienser, ca 6 portioner

3 morötter
5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
2 ägg
3 msk honung
5 dl havredryck

Frötopping:
1 dl frön, förslagsvis pumpa, solros & sesamfrö
1 msk rapsolja
1 msk honung

Gör så här:

1. Sätt ugnen 200°C. 
2. Riv morötterna fint. 
3. Blanda havre, bakpulver, kanel, vaniljpulver och salt i en skål.
4. Knäck ner ägg och tillsätt havredryck och morötter och blanda allt. 
5. Smörj en ugnsform med olja och häll ner smeten. 
6. Blanda frön, rapsolja och honung till frötoppingen och häll ovanpå havresmeten.
7. Baka havrekakan i ugnen ca 20-30 minuter. Låt svalna något och servera med bär och en klick yoghurt eller kvarg. 

 

I samarbete med Dietistens val

Publicerad 2019-12-05 | Ändrad 2020-05-22
PP-INP-SWE-0064 Dec 2019